Peygamberler şehri olarak bilinen
Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu'nun mistik ve gizemli atmosferini yakından
hissedebileceğiniz bir şehir.
Şanlıurfa, eski ve halk arasındaki adıyla Urfa, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık dokuzuncu şehridir. Kurtuluş Savaşında gösterdiği başarının hatırasından dolayı 1984 yılından sonra
"Şanlı" unvanını almıştır.
GEZİLECEK YERLER
Balıklıgöl
Balıklıgöl, Şanlıurfa şehir merkezinin
güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe
atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl,kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler
ile Şanlıurfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerlerindendir.
Göbekli Tepe
Bir örenyeri olan Göbekli Tepe Örencik Köyü
yakınlarında bulunur. Dünya tarihinin en eski tapınağı olan Göbekli Tepe'de
kazı çalışmaları devam etmekle birlikte ziyarete de açılmıştır. Bir adı da Dua
Tepe olan örenyeri şehre 20 km mesafede yer alıyor.
Şanlıurfa Müzesi
73 binden fazla arkeolojik parçanın
sergilendiği Şanlıurfa Müzesi gezinizin en keyifli duraklarından biri olacak. Şehrin ve
bölgenin tarihinde sizi yolculuğa çıkaracak Şanlıurfa Müzesi'ni gezmeden
Urfa'dan ayrılmayın.
Mağaralar
Şanlıurfa'da
meraklılar için gezilecek eşsiz güzellikte mağaralar yer alıyor. Bazda Mağaraları, Yücelen Mağaraları, Akese
Mağaraları görmenizi önerdiğimiz Şanlıurfa mağaralarından.Peygamberler Şehri
olarak bilinen Şanlıurfa'da Eyüp Nebi mevkiindeki Hz. Eyyüp Peygamber Türbesi'ni, Eyyüp Mağarası'nı, yine şehirde
bulunan ve Hz. İbrahim'in doğduğuna inanılan Hz. İbrahim Mağarası'nı, Viranşehir yolu üzerindeki II. Kılıç Aslan Türbesi'ni, siyah gülü
ile ünlü tarihi kent Halfeti'yi, koni biçimindeki Harran Evleri'ni
ve Harran Ovası'nı
gezebilirsiniz.
HARRAN OVASI
Şanlıurfa'nın güneydoğusunda kalan Harran Ovası, günümüze taşıdığı
tarihi değerleriyle bilgi veriyor ve coğrafyasıyla eşsiz bir güzellik sunuyor.
URFA’DA SIRA GECELERİ
Urfa’nın vazgeçilmez sıra geceleri.
Edessa Konağı’nda katıldığımız sıra gecesi bi harikaydı.
Urfa’da ne yenir ne içilir?
URFA KEBABI: Türkiye’nin en meşhur
kebap türlerinden biridir. Zırhta çekilmiş koyun etinden hazırlanır. Yörenin
etinin ve baharatlarının karışımıyla lezzetli bir tat oluşur.
LAHMACUN: Lahmacun Türkiye’nin birçok yerinde yapılır.
Ancak Urfa’ya özgü lahmacunun en önemli özelliği sarımsak olmamasıdır.
İSOT ÇÖMLEĞİ: Narlar soyulup
taneleri ayrılır ve ezilerek suyu çıkarılıp süzülür. Soğan, biber, domates, nar
suyu ve kuşbaşı et çömleğe konur. Urfa’da bu yemek genelde fırınlara gönderilir
ve odun ateşinde pişirilir.
MIRRA: Yörede çok sevilen ve tüketilen Araplara özgü
bir kahve cinsidir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle küçük fincanlarda
tüketilir.
ŞILLIK TATLISI: Hazırlanan krepin içerisine ceviz ya da fıstık
konularak sarılır ve rulo haline getirilir. Üzerine sıcak şerbet dökülerek
servis edilir.
ÇİĞ KÖFTE: Urfa denince akla ilk gelen yemeklerden
biridir. Urfa kent merkezinde yöreye özgü isotlu lezzetli çiğ köfte
yiyebileceğiniz lokantalar bulabilirsiniz. Bulgur ve et karışımından yapılır.
BOSTANA: Kebapların yanına gelen lezzetli bir salata
türüdür. Aslında rendelenmiş domatesin içerisine kırmızı, yeşilbiber, soğan,
sumak, nane gibi baharatlar katılır. Nar ekşisi ve zeytinyağı da karıştırılan
bu salatanın bir diğer adı da avrat salatasıdır.
DUVAKLI PİLAV: Önce patlıcanlar hafif pişirilir. Daha sonra
kıyma kavrulur. Patlıcanın üzerinde kavrulmuş kıyma ve pilav eklenerek servis
edilir. Önemli günlerde yapılır.
ARAP LEBENİ: Aslında yoğurt çorbası da denilebilir. Urfa ve
Mardin yöresinde çok sık yapılan bu çorbaya yoğurt ve buğday katılarak yapılır.
Üzerine kuru nane eklenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder