30 Nisan 2015 Perşembe

Sivas


Sivas,İç Anadolu'nun en eski ve en önemli kentlerinden biridir. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı ve bu temellerin üzerinde Cumhuriyet'in ışığı ile birlikte hızla yükselen, tarih kokulu bir şehirdir Sivas.


GEZİLECEK YERLER



Çifte Minareli Medrese: Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Sivas Meydanında yer alan medrese 2012 yılında yapılan restorasyon çalışmasından sonra çay bahçesi olarak halkın hizmetine açıldı.



Buruciye Medresesi: Buruciye Medresesi veya diğer adıyla Hacı Mes'ud Medresesi, Türkiye'nin Sivas şehrinde yer alan medrese. 1271 yılında, Anadolu Selçuklu Sultanlarından III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında yaptırılmıştır.  İlmiye çalışmaları için medrese olarak yaptırılmış ve devrin pozitif ilimlerinin okutulduğu bina olarak uzun yıllar kullanılmıştır. İçerisinde, günümüzde Sivas'a özgü hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlar ve çay bahçesi bulunmaktadır.



Sivas Kalesi:Yapıldığı tarih kesin olarak bilinmemektedir. Kaleden bugüne hemen hemen hiç iz kalmamıştır. Günümüzde içerisinde düğün salonu yer almaktadır. Çay bahçesinde çayınızı yudumlarken, Sivas'ın mükemmel manzarası karşısında huzuru bulabilirsiniz.



Tarihi Taşhan Çarşısı:Sivas'ın en önemli bulvarlarından biri olan Atatürk Bulvarı ile Dörtyol mevkiinin kesiştiği noktada yer alan Han, konaklama yeri olmasa da yaşayan bir han görünümündedir. Han'ın üst katında Nargile ve çay keyfi yaparak kendinize şehri izleyebilme imkanı sağlayabilirsiniz. 



Sivas Kongresi: Kurtuluş Savaşı döneminde  Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından Milli Mücadele Karargahı olarak kullanılan bina birkaç yıldır restore edilmektedir. Sivas kent merkezinde görülmeye değer nitelikte bir yapıya sahiptir.

Paşabahçe Mesire Alanı: İnsanların, ailelerin hafta sonlarını geçirebileceği ,stres atıp piknik yapabileceği mükemmel bir mesire alanıdır. Gezerken karşınıza İstanbul Köprüsü’nün minyatürü çıkabilir. Alana alkol ürünü sokmak ve içmek yasaktır. Ancak görevlilere fark ettirmeden sokup içerseniz kimse karışmaz. Mesire alanının  içinde ayrıca eşsiz güzellikte altında ıslanmaktan zevk alabileceğiniz bir şelale de bulunmaktadır.

NELER YEMELİ ?


Sivas denilince akla gelen ilk yemek tabi ki de Sivas Köftesidir. Sivas Köftesini, Sivas köftesi tescili olan restoranlarda yemenizi tavsiye ederim. ilk defa Sivas köftesini yiyecekseniz tabi ki de  Kirli Ahmet'ten yemenizi öneririm.


Ayrıca Sebzeli Sivas Kebabı, Hingel, Madımak, Kalburabastı, Sarı Burma Tatlısı'nı tatmanızı öneririz.

BUNLARI YAPMADAN DÖNMEYİN !!

Paşabahçe Mesire Alanında Sivas'ın doğal güzellikleri içerisinde mangal keyfi yapmadan;
Tödürge Gölü kenarındaki  alabalık çiftliklerinden alabalık yemeden,
Divriği Ulu Camii'ndeki tarihi dokuyu ziyaret etmeden,
Yıldız Dağında kış sporları yapmadan,
Sivas'ın sıcak ve soğuk çermiklerinde şifa bulmadan,
Eşsiz Sivas köftesi yemeden kesinlikle DÖNMEYİN !!

TOKAT


Modernizmin tarihle buluştuğu, sürprizlerle dolu bir coğrafyadır Tokat. 6 bin yıllık kültürü ile insanlığa ışık tutar. Eğer Anadolu'ya yolunuz düşerse bu tarih kokan güzide şehri ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Hz. Mevlana’nın dediği gibi ‘‘Tokat’a gitmek gerek’’.


GEZİLECEK YERLER:
TOKAT KALESİ: Tokat’a gittiğinizde ilk dikkanizi çekecek şey Tokat Kalesidir. M.S 5. yüzyılda surların üzerinde yükselen doğal bir kaledir. Yalnızca uzaktan bakınca değil, içten göründüğünde de yapının günümüze ulaşan kesimleri bile, onun yüzyıllar boyunca uğradığı ihmale ve tahribata karşın görkemini anlatmaya yeter.

ALİ PAŞA CAMİİ: 16 yüzyıldan kalma bir yüzük taşı gibi Tokat’taki en büyük Osmanlı eseridir Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan bu camiyi ziyaret etmenizi tavsiye diyorum.

BALLICA MAĞARASI:  Ballıca Mağarası, dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından birisidir. Ziyarete açılan 8 salonu 680 m. uzunluğunda ve 95 m. yüksekliğinde olan Bu doğa harikası, henüz ziyarete açılmayan ve keşfedilmemiş bölümleri ile gizemini korumayı sürdürüyor. Tokat için bulunmaz bir nimet ve turizm kaynağı. 

SEBASTAPOLİS ANTİK KENTİ: Sulusaray ilçe merkezinde bulunan ve Roma döneminde önemli bir yerleşim yeri olan antik kent görülmeye değer niteliktedir.


Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest