5 Mayıs 2015 Salı

ADIM ADIM NEVŞEHİR

Nevşehir,  İç Anadolu Bölgesinde bulunan küçük ama şirin tarihi bir ilimizdir. Buraya yerli ve yabancı birçok turist gelmektedir. Şehirde bulunan tarihi güzellikler, gezip görülecek  alanlar şehrin önemli gelir kaynaklarıdır. Şimdi Nevşehir' de gezilebilecek yerlerden bahsedelim:

Göreme Milli Parkı
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1985 yılında giren Göreme Milli Parkı,Nevşehir’in ilk ziyaret edilen noktalarından biridir. İlginç manzara yapısı gören herkesin beğenisini kazanmaktadır .Tam bir doğa tutkunuysanız ve yolunuz Nevşehir’e düşerse Göreme Milli Parkı’na uğramanızı tavsiye ederim.


AVANOS

Çok sayıda çanak çömlek atölyesi bulunan ilçede seramik yapım geleneği Hititlerden beri süregelmektedir. Bölgede üretilen başlıca ürünler yemek kapları, su testileri, yiyecek saklamak için çömlekler ve küpler yörenin iddialı çanaklarıdır. Geleneksel el sanatlarına ilgi duyuyorsanız, yolunuzu bir şekilde Avanos’a düşürerek çömlek yapımını izleyebileceğiniz bir atölye bulabilirsiniz. Çömlek yapımı sırasında çok keyifli anlar geçireceğinizden emin olaraktan şimdiden iyi izlemeler...

KAPADOKYA


Kapadokya bölgesi, doğa ve tarihin bütünleştiği bir yerdir ve Nevşehir' in önemli bir ilçesidir. Coğrafi olaylar Peribacaları' nı oluştururken, tarihi süreçte, insanlar da bu peribacalarının içlerine evler, kiliseler ve manastırlar oymuşlardır. Kapadokya bölgesinde balon turları düzenlenmektedir ve çok eğlencelidir.Denemekte fayda var. 

KAYMAKLI YERALTI ŞEHRİ

Kaymaklı Kasabası’nda bulunur Kaymaklı Yeraltı Şehri ve yıl içerisinde hem en çok ziyaretçi gören yerlerdendir hem de tarihinde önemli ipucu vermektedir. Kaymaklı Yeraltı Şehri aslında savunma amaçlı kurulmuştur. Hitit ve Frig medeniyetlerinin döneminden beri varlığını sürdürmüş ve çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. 8 katlı ve 5000 kişiyi rahatlıkla barındırabilen şehirde sadece 4 kat ziyaretlere açıktır. 

AVANOS ASMA KÖPRÜ

Türkiye' nin en uzun nehri Kızılırmak üzerinde bulunan asma köprü, Avanos' un iki tarafını birbirine bağlamaktadır. Avanos’ a gelen binlerce turist tarafından ziyaret edilen asma köprü, hem vatandaşlara yardımcı olmakta hem de turist çekmektedir.Sadece yayaların kullanabildiği köprü Türkiye’nin en uzun 2. asma köprüsüdür. Asma köprünün bir tarafında Avanos çarşısı, diğer tarafında ise piknik alanları vardır. Köprü, üzerinden geçen insanların ağırlığı nedeniyle sallanmaktadır. Bu da insanlara ayrı bir heyecan vermektedir.Mutlaka geçin derim :)

BUNLARI YAPMADAN DÖNMEYİN !!
Nevşehir kaya kiliselerini, Türk-İslam sanatı örneklerinin sergilendiği Hacıbektaş Müzesini gezmeden,
Kapadokya' da balon turu yapmadan,
Nevşehir merkezindeki Damat İbrahim Paşa Cami ve Külliyesini görmeden,
Acıgöl’deki Hitit kaya kitabesini ziyaret etmeden,
Ürgüp' te bulunan Asmalı konağı ziyaret etmeden,
Çanak-çömlek, bakır ve oniks taşından yapılmış süslemeler, deri işleri hediyelik eşya almadan,
Avanos’ta çanak-çömlek atölyelerinde ayakla çevrilen tezgahların başına geçerek seramik kap yapmadan, asma köprüden geçmeden,
Yöreye özgü şaraplardan tatmadan, testi kebabı yemeden, DÖNMEYİNİZ...


                                                                                              Nuriye Bilen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest