14 Mayıs 2015 Perşembe

PEYGAMBERLER ŞEHRİ

Peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu'nun mistik ve gizemli atmosferini yakından hissedebileceğiniz bir şehir.


Şanlıurfa, eski ve halk arasındaki adıyla Urfa, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık dokuzuncu şehridir. Kurtuluş Savaşında gösterdiği başarının hatırasından dolayı 1984 yılından sonra "Şanlı" unvanını almıştır.

GEZİLECEK YERLER

Balıklıgöl






















Balıklıgöl, Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl,kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Şanlıurfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerlerindendir.






















Göbekli Tepe

Bir örenyeri olan Göbekli Tepe Örencik Köyü yakınlarında bulunur. Dünya tarihinin en eski tapınağı olan Göbekli Tepe'de kazı çalışmaları devam etmekle birlikte ziyarete de açılmıştır. Bir adı da Dua Tepe olan örenyeri şehre 20 km mesafede yer alıyor.




































Şanlıurfa Müzesi

73 binden fazla arkeolojik parçanın sergilendiği Şanlıurfa Müzesi gezinizin en keyifli duraklarından biri olacak. Şehrin ve bölgenin tarihinde sizi yolculuğa çıkaracak Şanlıurfa Müzesi'ni gezmeden Urfa'dan ayrılmayın.





































Mağaralar


Şanlıurfa'da meraklılar için gezilecek eşsiz güzellikte mağaralar yer alıyor. Bazda MağaralarıYücelen Mağaraları, Akese Mağaraları görmenizi önerdiğimiz Şanlıurfa mağaralarından.Peygamberler Şehri olarak bilinen Şanlıurfa'da Eyüp Nebi mevkiindeki Hz. Eyyüp Peygamber Türbesi'ni, Eyyüp Mağarası'nı, yine şehirde bulunan ve Hz. İbrahim'in doğduğuna inanılan Hz. İbrahim Mağarası'nı, Viranşehir yolu üzerindeki II. Kılıç Aslan Türbesi'ni, siyah gülü ile ünlü tarihi kent Halfeti'yi, koni biçimindeki Harran Evleri'ni ve Harran Ovası'nı gezebilirsiniz.




































HARRAN OVASI

Şanlıurfa'nın güneydoğusunda kalan Harran Ovası, günümüze taşıdığı tarihi değerleriyle bilgi veriyor ve coğrafyasıyla eşsiz bir güzellik sunuyor.










































URFA’DA SIRA GECELERİ

Urfa’nın vazgeçilmez sıra geceleri. Edessa Konağı’nda katıldığımız sıra gecesi bi harikaydı.






































































Urfa’da ne yenir ne içilir?

URFA KEBABI: Türkiye’nin en meşhur kebap türlerinden biridir. Zırhta çekilmiş koyun etinden hazırlanır. Yörenin etinin ve baharatlarının karışımıyla lezzetli bir tat oluşur.


LAHMACUN: Lahmacun Türkiye’nin birçok yerinde yapılır. Ancak Urfa’ya özgü lahmacunun en önemli özelliği sarımsak olmamasıdır.


İSOT ÇÖMLEĞİ: Narlar soyulup taneleri ayrılır ve ezilerek suyu çıkarılıp süzülür. Soğan, biber, domates, nar suyu ve kuşbaşı et çömleğe konur. Urfa’da bu yemek genelde fırınlara gönderilir ve odun ateşinde pişirilir.

MIRRA: Yörede çok sevilen ve tüketilen Araplara özgü bir kahve cinsidir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle küçük fincanlarda tüketilir.


ŞILLIK TATLISI: Hazırlanan krepin içerisine ceviz ya da fıstık konularak sarılır ve rulo haline getirilir. Üzerine sıcak şerbet dökülerek servis edilir.


ÇİĞ KÖFTE: Urfa denince akla ilk gelen yemeklerden biridir. Urfa kent merkezinde yöreye özgü isotlu lezzetli çiğ köfte yiyebileceğiniz lokantalar bulabilirsiniz. Bulgur ve et karışımından yapılır.


BOSTANA: Kebapların yanına gelen lezzetli bir salata türüdür. Aslında rendelenmiş domatesin içerisine kırmızı, yeşilbiber, soğan, sumak, nane gibi baharatlar katılır. Nar ekşisi ve zeytinyağı da karıştırılan bu salatanın bir diğer adı da avrat salatasıdır.


DUVAKLI PİLAV: Önce patlıcanlar hafif pişirilir. Daha sonra kıyma kavrulur. Patlıcanın üzerinde kavrulmuş kıyma ve pilav eklenerek servis edilir. Önemli günlerde yapılır.


ARAP LEBENİ: Aslında yoğurt çorbası da denilebilir. Urfa ve Mardin yöresinde çok sık yapılan bu çorbaya yoğurt ve buğday katılarak yapılır. Üzerine kuru nane eklenir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest