30 Nisan 2015 Perşembe

TOKAT


Modernizmin tarihle buluştuğu, sürprizlerle dolu bir coğrafyadır Tokat. 6 bin yıllık kültürü ile insanlığa ışık tutar. Eğer Anadolu'ya yolunuz düşerse bu tarih kokan güzide şehri ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Hz. Mevlana’nın dediği gibi ‘‘Tokat’a gitmek gerek’’.


GEZİLECEK YERLER:
TOKAT KALESİ: Tokat’a gittiğinizde ilk dikkanizi çekecek şey Tokat Kalesidir. M.S 5. yüzyılda surların üzerinde yükselen doğal bir kaledir. Yalnızca uzaktan bakınca değil, içten göründüğünde de yapının günümüze ulaşan kesimleri bile, onun yüzyıllar boyunca uğradığı ihmale ve tahribata karşın görkemini anlatmaya yeter.

ALİ PAŞA CAMİİ: 16 yüzyıldan kalma bir yüzük taşı gibi Tokat’taki en büyük Osmanlı eseridir Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan bu camiyi ziyaret etmenizi tavsiye diyorum.

BALLICA MAĞARASI:  Ballıca Mağarası, dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından birisidir. Ziyarete açılan 8 salonu 680 m. uzunluğunda ve 95 m. yüksekliğinde olan Bu doğa harikası, henüz ziyarete açılmayan ve keşfedilmemiş bölümleri ile gizemini korumayı sürdürüyor. Tokat için bulunmaz bir nimet ve turizm kaynağı. 

SEBASTAPOLİS ANTİK KENTİ: Sulusaray ilçe merkezinde bulunan ve Roma döneminde önemli bir yerleşim yeri olan antik kent görülmeye değer niteliktedir.


BEHZAT SAAT KULESİ: Sultan Abdulhamid’in 25. Saltanat yılı dolayısıyla 1902’de dikilmiş ve şehrin sembolü olan Anadolu’nun en güzel saat kulelerinden biridir

Ayrıca Tokat'ta, Mahberi Hatun Kervansaray'ı, Tokat Mevlevihanesi, Hıdırlık Köprüsü gibi tarihi yerler ve  Çamiçi Yaylası, Topçam Dağı, Bizeri, Gürlevik, Batmantaş, Dumanlı Yaylaları, Gümenek, Sulusaray Kaplıcası, Gıj gıj Dağı gibi eşsiz güzellikte doğal mesire alanları bulunmaktadır.

NELER YEMELİ ?
Tokat'ın yemek kültürü oldukça zengin ve iştah açıcıdır. Tokat Kebabı, Etli Dolma, Bakla Dolması, Keşkek, Bacaklı Çorba, Cevizli Çörek, Bezli Sucuk, Bat gibi yemeklerin yanında Tokat şarabı da sofralara ayrı bir renk katmaktadır. Özellikle dünyada sadece Tokat'ta üretilen Mahlep şarabının içimi ayrı bir zevktir.

                                                               BUNLARI YAPMADAN AYRILMAYIN:
Gökmedrese, Latifoğlu Konağı, Beysokağı, Sentemur Türbesi, Taşhan,Meydan Camileri, Hıdırlık Köprüsünü görmeden,
Enfes bir doğa harikası olan Kaz Gölü, Reşadiye Zinav Gölü, Almus Baraj Gölü doğal mesire yerlerini gezip görmeden,

Tahta baskı ürünlerinin yapıldığı Yazmacılar Çarşısı, Bakırcı, Zurnacı, Çarıkçı gibi el sanatlarının yapıldığı yerleri gezmeden,

EI dokuma kumaşların ve otantik yöresel giyim kültürünün sergilendiği köylerİ ziyaret etmeden,

Tarihi Tokat hamamlarının birinde Türk Hamamının özelliklerini tanımadan,

Tokat yemeklerinden, özellikle Tokat kebabından yemeden, Tokat'ın enfes şaraplarından tatmadan,

Dünyaca ünlü Niksar Ayvaz Suyunu Kaynağından içmeden Tokat’tan ayrılmayın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest