7 Mayıs 2015 Perşembe

İSTANBUL'UN TARİHSEL DOKUSU


İstanbul; adına şiirler yazılıp şarkılar söylenen, sokaklarıyla tarihi yaşatan bir şehirdir. İstanbul'un her köşesi tarih kokar ve bize geçmiş günlerden kesitler sunar. Bu tarihi şehrin gezebileceğiniz onlarca noktası vardır. Ben size İstanbul'a gidice gidebileceğiniz yerlerin bir kısmını anlatacağım.
TOPKAPI  SARAYI


Ecdadımızın muhteşem eseri olan Topkapı Sarayı İstanbul'a gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken mekanların başında gelir. 1478 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan saray 400 yıl boyunca padişahların yaşadığı devleti idare ettikleri ana merkez görevini üstlenmiştir. Abdülmecit döneminde ziyarete açılmıştır. Halen günümüzde yerli yabancı turistlerin ilgi odağı halindedir. Müze salı günleri hariç her gün ziyarete açıktır. Müze giriş ücreti harem bölümü hariç 30 TL dir. Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu 15 TL ve Aya İrini Kilisesine giriş 20 TL dir.




SOĞUK ÇEŞME SOKAĞI



Sultanahmet semti içerisinde bulunmaktadır. Eski Türk filmlerinin unutulmaz mekanları arasında yer alan soğuk çeşme sokağı tarihsel dokusuyla nostaljik mekanların başında yer alır. Sokağın trafiğe kapalı olması sebebiyle fotoğraf çekmek isteyen yerli yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Sokağın adı bu sokakta bulunan III. Selim dönemine ait 1800 tarihli mermer bir Türk çeşmesinden alınmıştır.






CAFER AĞA MEDRESESİ


Tarihle sanatı birleştiren bu medrese 16. Yy da Kanuni Sultan Süleyman Döneminde yaptırılmıştır. Medrese'de ücret karşılığında hat, ebru, takı, resim gibi atölyelere katılmanın yanı sıra çay kahve içebilir ve hafta sonları güzel kahvaltı yapmanın tadına varabilirsiniz. Cafer Ağa Medresesi Kanuni Sultan Süleyman döneminde Babüssaade ağalarından Cafer Ağa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır.
AYASOFYA


Görkemli yapısı ile yerli yabancı turistlerin İstanbul'a gelince uğrak noktası haline gelmiştir. Bizans İmparatoru 1. Jüstinyen tarafından yaptırılmış daha sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. Tarihe şahitlik eden bu yapı her sene yüzlerce turisti ağırlamaktadır. Ayasofya müzesi Pazartesi hariç her gün ziyarete açıktır. Giriş ücreti 30 TL dir.
YEREBATAN SARNICI


Suların içinde bulunmasıyla ve yaşandığı rivayet edilen ilginç efsaneleriyle yerli yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiş bir mekandır. Bizans İmparatoru tarafından sarayın su ihtiyacını karşılamak için kullanılmıştır. Fatih Sultan Mehmet döneminde de bir süre aynı amaç için kullanılmaya devam edilmiştir. Sütunların üzerinde bulunan şekillerin gözyaşını andırması yapılırken kaybedilen birçok kölenin dramını temsil etmesi efsaneler içerisinde yer alır. Dünyaca ünlü birçok devlet başkanı tarafından ziyaret edilmiştir.


HASEKİ HÜRREM HAMAMI



Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından istenmiş ve Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Mimar Sinan'ın yaptığı en büyük hamamdır. Son dönemlerde diziler sayesinde popülerliği artmıştır. Hamamın fiyatı diğer hamamlara göre çok pahalıdır. 35 dk'lık bir masaj keyfi 85 £ civarındadır.

SULTAN AHMET BİNBİRDİREK SARNICI

Sarnıç Büyük Konstantin döneminden günümüze kadar kalan nadir eserlerden biridir. Şehrin su ihtiyacını karşılamak için yapılan sarnıç günümüzde gezi amaçlı kullanılmaktadır. İstanbul'a yolu düşenlerin mutlaka bu gizemli sarnıcı görmeden gitmemeleri gerekir. Sultan Ahmet semtinde Adliye Sarayı'nın üst tarafında meydanın altında bulunmaktadır.

GÜLHANE PARKI


Osmanlı Döneminde Topkapı Sarayı'nın has bahçelerinden biri olarak kullanılmaktaydı. Döneminde sayısız çiçeklerle çok süslü olan park bir süre bakımsız kalmıştır. Günümüzde tekrardan bakımı yapılan park eski haline dönmüştür.  Temiz hava almak isteyen İstanbulluların uğrak mekanı haline gelmiştir. Çay bahçelerinde oturup dinlenme fırsatı yakalayabilirsiniz. İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer alır.
ADALAR

Büyükada, Heybeliada, Burgazada  gibi bir takım adalar eski dönemlerde prens adaları olarak da bilinmekteydi. Bunun nedeni ise Bizans İmparatorluğu döneminde taç giymiş saray mensupları İstanbul'a uzak olduğu için bu adalara sürgün edilmiştir. Günümüzde nostalji havasını hala kaybetmemiştir. Adaya gittiğinizde fayton sefası yapabilirsiniz ya da bisiklet kiralayıp adayı bisikletlerle gezebilirsiniz. Trafik yoktur bu nedenle hafta sonunu şehrin gürültüsünden uzak geçirmek isteyenlerin tercih edebileceği mekandır. Adalarda piknik yapıp denize girebilirsiniz.







DOLMABAHÇE SARAYI


İmparatorluk döneminde Osmanlı Kaptan-ı Derya'sının gemileri demirlediği bir alan olarak kullanılmış daha sonra has bahçeye çevrilmiştir. Cumhuriyet Döneminde Atatürk'ün ziyaretlerinde kaldığı mekan olmasıyla ve hayata burada gözlerini yumması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Her döneme ait tarihi dokunun bulunması sebebiyle mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.



TÜRK HAMAMI (SÜLEYMANİYE HAMAMI)



Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Süleymaniye Hamamı Mimar Sinan'ın "kalfalık eserim" diye tabir ettiği eserleri arasında yer alır. Bugün turistik amaçla kullanılabilen daha çok yabancı turistlerin ilgisini çeken hamamdır.


RUMELİ HİSARI




Osmanlı döneminde, İstanbul 'un Fethi sırasında Anadolu Hisarı'ndan halat çekmek için yapılmış olan etrafı kalelerle kaplı Rumeli Hisarı günümüzün vazgeçilmez mekanları arasında yer alır. Hem turistlerin hem İstanbul'da yaşayanların kesinlikle bir hafta sonu kahvaltısı için aynı zamanda da tarihi yapıyı görmek için gitmesi gereken mekanlardandır.


DEVAMI GELECEK...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest