19 Mayıs 2015 Salı

MAVİ GÖZLÜ KENT TEKİRDAĞ

Sıcak kanlı insanların en bol olduğu (benim gezdiğim yerler arasında) bir ilimizi tanıtacağız bu hafta sizlere. Tekirdağ il sınırına girdiğiniz anda artık havasından mı, denizinden mi, yoksa insanlarının yaydığı enerjiden midir pek anlayamadığım bambaşka bir havayı soluduğunuzu hemen fark ediyorsunuz. Biz gezerken, yerken, içerken çok ama çok eğlendik ve çok iyi karşılandık. Tekirdağ'a gittiğiniz zaman yabancılık çekmeyecek hatta orada kurmuş olduğunuz arkadaşlıkların tadı damağınızda kalıp tekrar gitmek için can atacaksınız. Nereden biliyorsun derseniz kendimden biliyorum ve emin olun en az bir tane arkadaş edinmeden dönmeyeceğiniz bir şehir Tekirdağ.


Şimdi Tekirdağ'a girdik madem gezmeye başlayalım.

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde taş eserler salonu, arkeolojik küçük eserler salonu, etnografik salon ile birlikte açık teşhir bölümü var. Tarih öncesi birçok kalıntıya şahit olduğumuz müzede Bizans dönemiyle tarihlendirilen ana tanrıça kabı, heykelcikleri, mızrak uçlarını ve süs eşyalarını da görme şansı yakalayacaksınız. Etnografik salonda yakın dönemlerin kesici silahları, Tekirdağ yöresinin kadın ve erkek kıyafetleri ve el işlemeleri karşılayacak sizleri. Açık teşhir bölümü olarak düzenlenen bahçede ise mimari parçalar, lahitler, yazıtlar, heykelcikler ve sütunlar bulunuyor.

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Vali Konağı Caddesi üzerinde olup, Pazartesi günleri hariç her gün ziyaret edebilirsiniz.

Namık Kemal Evi

Ünlü şair Namık Kemal'in ölümünden sonra; gönüllü halk, okullar ve belediye tarafından yapılmış. 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin tarzını yansıtan ev üç katlı ve 1992 yılında temeli atılmış. Tam bir yıl sonra hizmete giren ve müze olarak görev yapan bina ahşap yapılıdır ve 6 odadan oluşmakta. Ailece İstanbullu olan şair Namık Kemal, Tekirdağ'da doğmuştur. Yatak odasında etnografik eşyalar görmek mümkün ve ünlü şairin kişisel fotoğrafları ile yazdığı eserler Namık Kemal Evi'nde görülmeye değer. Bir şair sever bir şiir severseniz sizin için harika bir gezi planı olacak. Şiirlerden hoşlanmıyorsanız bile döneminden bugüne hala önemini taşıyan bir şairin hayatına tanık olmak sizi fazlasıyla etkileyecek.



Rakoczi Müzesi

Tekirdağ'da birbirine yakın 24 evde yaşamış olan Rakoczi, ölümüne kadar Tekirdağ'da ikamet etmiştir. Yaşadığı evler birleştirilip bir konak görünümü kazandırılmış olsa da; günümüzde bu konağın sadece yemekhanesi gelebilmiştir. Rakoczi'nin ölümünün ardından Macaristan'da bir müze yapılması düşünülmüştür fakat I. Ve II. Dünya savaşlarının çıkmasından dolayı gerçekleştirilememiştir. Bunun üzerine 1931,1932 yılları arasında Macaristan, bir Macar mimarla anlaşıp Rakoczi'nin Tekirdağ'daki evini restore ettirmiş ve müzeye çevirmiştir. Rakoczi Müzesi'nde Rakoczi'nin eşyaları, yaşamı ile ilgili belgeleri, yağlı boya resimleri sergilenmektedir.
 



















Rüstempaşa Camii

1554 yılında Sadrazam Damat Rüstem Paşa  tarafından yaptırılan cami Mimar Sinan’ın eseridir. Tekirdağ’ın en güzel camileri arasında. Kesme küfeki taşından yapılmıştır. Tek şerefeli minaresi caminin sağındadır. Giriş kapısı ceviz ağacı üzerine fildişi kakmalıdır. Kapı ve pencere kanatları geometrik motiflerle bezenmiştir. Bahçedeki yuvarlak 5 sütunlu mermer şadırvan Abdülmecit zamanında yapılmış. Doğusundaki kütüphane, hamam, medrese yıkık bir haldedir. Batısında bulunan 6 kubbeli bedesten sağlam olup, 1965 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmiş. Caminin Marmara Denizi’ne bakan cephesinde Tekirdağ Valiliği tarafından bedesten hüviyetinde çarşı inşa ettirilmiş.

Tekirdağ'ın gezilmesi gereken en önemli tarihi mekanlarını gezdiğimize göre artık biraz da eğlenmeye vakit ayıralım dimi...

Tekira Alışveriş Merkezi




Bölgedeki en büyük alışveriş merkezi olmakla beraber aslında İstanbul ve diğer illerdeki AVM'ler ile karşılaştırıldığında orta ölçekli kalıyor. İçinde aradığınız hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz bir yer. Alt katında arabayla gelenler için kapalı otoparkı 

bulunmakta.



Barbare (Barbaros) Bağ Evi

Tesise geldiğimiz andan itibaren kendimizi evimizde gibi hissettiğimiz bir yer Barbare. Gerek ev sahipleri Özcan abi ve eşi Perihan hanım gerekse ismini anımsayamadığım tüm çalışanlar canla başla bizleri memnun etmek için çaba gösterdiler. Üç öğün yemeğin her biri ayrı ayrı çok lezzetliydi. Özellikle körpe yapraklarla sarılmış sarmalar, karides çorbası, dünyanın en hafif kaymağı, Özcan abi kendi yönetiminde her ağız tadına göre ayrı şekilde pişen bonfilelerin lezzetini unutamayacağım. Barbare'nin şahane şarapları başka bir paragraf konusu olmayı hak ediyor. Her damak tadı için ayrı şarap mevcut. Ben şarap gurmesi değilim ama şunu söyleyebilirim: mekana geldiğimiz andan itibaren şarap içmeye başladık ve gece yarısına kadar azar azar içmeye devam ettik.Her türlü şarabı deneme şansımız oldu. Ne baş ağrısı ne de mide ekşimesi yaşadık. Ayrılırken de satın almayı ihmal etmedik. İki kişi giderseniz canınız sıkılmaz ve hoş vakit geçirirsiniz, ama bizim gibi grup halinde giderseniz çok eğleneceğiniz garanti.

Tekirdağ'a ait yediğimiz lezzetleri de anlatmadan olmaz...

Tekirdağ Köftesi

 Tekirdağ'a gittik, gezdik, eğlendik bunların üzerine köftesini yememek olmaz. Meşhur Tekirdağ Köftesi Tekirdağ'da yiyeceğiniz ilk şey olmalı. Önce Tekirdağ Köftesini yiyin daha sonra ne yemek isterseniz sizin arzunuza kalmış. Tekirdağ Köftesini en iyi nerede yerim diyorsanız biz sorduk soruşturduk bu işi en iyi yapan yerlerin Meşhur Köfteci Ali Usta ve Özcanlar olduğunu öğrendik. İkisinde de Tekirdağ Köftesinin tadına baktık ve  Özcanlar'ın yaptığı köfteler biraz daha iyiymiş gibi geldi. Köfte yanında piyaz, acı sos, turşu veya salata ile size sunuluyor. 1 porsiyonda 10 adet köfte bulunuyor ilk önce 5 tanesi daha sonra diğer 5'i getiriliyor. Bunu da köfteler soğumadan yenebilsin diye yapıyorlarmış bence güzel bir uygulama. 1 porsiyon sizi rahatlıkla doyurur ama şahsen benim gibi yemeye meraklı iseniz köftelerin lezzetinin de etkisi ile 1 porsiyonla sınırlı kalmayabilirsiniz.

Höşmerim

Höşmerim Tekirdağ’ın en ünlü tatlılarından biridir. Peynir, tuz ve margarin ile yapılan bu tatlıya peynir tatlısı da deniliyor. Soğuk olarak servis edilen bu tatlının görünüş olarak belli bir şekli yok. Bu yüzden ilk gördüğünüz zaman özen verilmeden hazırlanmış hissi verebilir ama tadına baktığınızda böyle olmadığını anında anlayacaksınız. Yediğiniz diğer tatlılara benzemiyor değişik ve mükemmel bir tadı var. Üzerine isteğe bağlı kaymak ya da dondurma  konabiliyor bana sorarsanız her iki şekilde de harika.


Tekirdağ Çılbırı

Kıyma, yumurta, maydanoz, taze soğan ile yapılan bu yemek sos ve yoğurtla servis ediliyor. Tekirdağlılar arasında özellikle öğle yemeklerinde çok tüketilen bir yemek olduğunu duyduk ve biz de yemeden geçmeyelim dedik. Yedikten sonra neden bu kadar çok tüketildiğini de anlamış olduk. Kıyma ve yumurtanın mükemmel uyumu damağınızda hiç unutamayacağınız bir tat bırakıyor.





14 Mayıs 2015 Perşembe

PEYGAMBERLER ŞEHRİ

Peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu'nun mistik ve gizemli atmosferini yakından hissedebileceğiniz bir şehir.


Şanlıurfa, eski ve halk arasındaki adıyla Urfa, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık dokuzuncu şehridir. Kurtuluş Savaşında gösterdiği başarının hatırasından dolayı 1984 yılından sonra "Şanlı" unvanını almıştır.

GEZİLECEK YERLER

Balıklıgöl






















Balıklıgöl, Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl,kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Şanlıurfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerlerindendir.






















Göbekli Tepe

Bir örenyeri olan Göbekli Tepe Örencik Köyü yakınlarında bulunur. Dünya tarihinin en eski tapınağı olan Göbekli Tepe'de kazı çalışmaları devam etmekle birlikte ziyarete de açılmıştır. Bir adı da Dua Tepe olan örenyeri şehre 20 km mesafede yer alıyor.




































Şanlıurfa Müzesi

73 binden fazla arkeolojik parçanın sergilendiği Şanlıurfa Müzesi gezinizin en keyifli duraklarından biri olacak. Şehrin ve bölgenin tarihinde sizi yolculuğa çıkaracak Şanlıurfa Müzesi'ni gezmeden Urfa'dan ayrılmayın.





































Mağaralar


Şanlıurfa'da meraklılar için gezilecek eşsiz güzellikte mağaralar yer alıyor. Bazda MağaralarıYücelen Mağaraları, Akese Mağaraları görmenizi önerdiğimiz Şanlıurfa mağaralarından.Peygamberler Şehri olarak bilinen Şanlıurfa'da Eyüp Nebi mevkiindeki Hz. Eyyüp Peygamber Türbesi'ni, Eyyüp Mağarası'nı, yine şehirde bulunan ve Hz. İbrahim'in doğduğuna inanılan Hz. İbrahim Mağarası'nı, Viranşehir yolu üzerindeki II. Kılıç Aslan Türbesi'ni, siyah gülü ile ünlü tarihi kent Halfeti'yi, koni biçimindeki Harran Evleri'ni ve Harran Ovası'nı gezebilirsiniz.




































HARRAN OVASI

Şanlıurfa'nın güneydoğusunda kalan Harran Ovası, günümüze taşıdığı tarihi değerleriyle bilgi veriyor ve coğrafyasıyla eşsiz bir güzellik sunuyor.










































URFA’DA SIRA GECELERİ

Urfa’nın vazgeçilmez sıra geceleri. Edessa Konağı’nda katıldığımız sıra gecesi bi harikaydı.






































































Urfa’da ne yenir ne içilir?

URFA KEBABI: Türkiye’nin en meşhur kebap türlerinden biridir. Zırhta çekilmiş koyun etinden hazırlanır. Yörenin etinin ve baharatlarının karışımıyla lezzetli bir tat oluşur.


LAHMACUN: Lahmacun Türkiye’nin birçok yerinde yapılır. Ancak Urfa’ya özgü lahmacunun en önemli özelliği sarımsak olmamasıdır.


İSOT ÇÖMLEĞİ: Narlar soyulup taneleri ayrılır ve ezilerek suyu çıkarılıp süzülür. Soğan, biber, domates, nar suyu ve kuşbaşı et çömleğe konur. Urfa’da bu yemek genelde fırınlara gönderilir ve odun ateşinde pişirilir.

MIRRA: Yörede çok sevilen ve tüketilen Araplara özgü bir kahve cinsidir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle küçük fincanlarda tüketilir.


ŞILLIK TATLISI: Hazırlanan krepin içerisine ceviz ya da fıstık konularak sarılır ve rulo haline getirilir. Üzerine sıcak şerbet dökülerek servis edilir.


ÇİĞ KÖFTE: Urfa denince akla ilk gelen yemeklerden biridir. Urfa kent merkezinde yöreye özgü isotlu lezzetli çiğ köfte yiyebileceğiniz lokantalar bulabilirsiniz. Bulgur ve et karışımından yapılır.


BOSTANA: Kebapların yanına gelen lezzetli bir salata türüdür. Aslında rendelenmiş domatesin içerisine kırmızı, yeşilbiber, soğan, sumak, nane gibi baharatlar katılır. Nar ekşisi ve zeytinyağı da karıştırılan bu salatanın bir diğer adı da avrat salatasıdır.


DUVAKLI PİLAV: Önce patlıcanlar hafif pişirilir. Daha sonra kıyma kavrulur. Patlıcanın üzerinde kavrulmuş kıyma ve pilav eklenerek servis edilir. Önemli günlerde yapılır.


ARAP LEBENİ: Aslında yoğurt çorbası da denilebilir. Urfa ve Mardin yöresinde çok sık yapılan bu çorbaya yoğurt ve buğday katılarak yapılır. Üzerine kuru nane eklenir.




Icon Icon Icon Icon Follow Me on Pinterest